ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΓΑ

ΤΑΜΙΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΥΡΗΣ


ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΕΡΓΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ

Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ Νο Ι ΤΗΣ ΕΙΝΝΕΥΒ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥΣ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥΣ



ΣΧΕΔΙΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
مشروع الرعاية الصحية للاجئين


Α) ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ
 الشروط العامة والافتراضات
Οι πρόσφυγες είναι ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΑΓΚΗΣ
 και υπάγονται στην θεώρηση που καλύπτουν οι οδηγίες του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες καθώς προστατεύονται από τις διατάξεις της Συνθήκης της Γενεύης περί προσφύγων και από το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η Ελλάδα σαν μέλος του ΟΗΕ.
اللاجئين تخضع ل تأشيرة تغطي المبادئالتوجيهية للأمم المتحدة بشأن اللاجئين التي يحميها أحكام اتفاقية جنيف للاجئين و القانون الدولي والاتفاقيات الدولية التي وقعتها اليونان بوصفها عضوا في الأمم المتحدة .
Β) ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
Κάθε καταυλισμός προσφύγων πρέπει να διαθέτει πέραν των συνθηκών Υγιεινής (τρεχούμενο νερό, ηλεκτρικό ρεύμα,τουαλέτες, λουτήρες , νιπτήρες κλπ) , ανάλογο υγειονομικό σχηματισμό στα πρότυπα των στρατιωτικών καταυλισμών .
يجب أن يكون كل مخيم للاجئين بالإضافة إلى الشروط وير (تشغيل المياه والمراحيض ، واحواض الاستحمام والاغتسال، وما إلى ذلك) ، ومعايير مرافق الرعاية الصحية مماثلة من معسكرات الجيش .
Την ευθύνη για την παροχή και τοποθέτηση υγειονομικού προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων και  των εθελοντικών προσφορών, πρέπει να έχει η κατά τόπους Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης με 5 μελή υγειονομική επιτροπή (*με έκτακτες αρμοδιότητες πρόσληψης υγειονομικού προσωπικού με σύμβαση έργου ορισμένου χρόνου και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό) που θα συσταθεί με ευθύνη του τοπικού Ιατρικού Συλλόγου, της τοπικής Ένωσης των Νοσοκομειακών Ιατρών ,του Οδοντιατρικού και του Φαρμακευτικού Συλλόγου της εκάστοτε περιοχής.
Αυτός πρέπει να περιλαμβάνει τις κάτωθι δομές.
1)  ΙΑΤΡΕΙΟ ( جراحة ) με εξοπλισμό για παροχή Α΄ Βοηθειών και ΠΦΥ που θα στελεχώνεται με Ιατρούς ( Γεν.Ιατρικής. Παθολόγους, Πνευμονολόγους, και απαραίτητα με Παιδιάτρους) και νοσηλευτή-τρια.
2)  ΑΝΑΡΡΩΤΗΡΙΟ (مستوصف) ανάλογο με τον αριθμό των φιλοξενουμένων που θα περιλαμβάνει κρεβάτια για βραχυχρόνια νοσηλεία ελαφρών περιστατικών.
3)  ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟ (طبيب الأسنان)εξοπλισμένο για παροχή στοιχειώδους έκτακτης οδοντιατρικής φροντίδας και διάγνωσης.
4)  ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ (صيدلية) που θα καλύπτει τις άμεσες επείγουσες ανάγκες των ασθενών προσφύγων σε φάρμακα επείγουσας Ιατρικής αλλά και την δυνατότητα μαζικών εμβολισμών του παιδικού και ενήλικου πληθυσμού των προσφύγων.
5)  ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ (الإسعاف) το οποίο θα παρέχεται με μέριμνα του ΕΚΑΒ κατόπιν αιτήματος του υπεύθυνου Ιατρού του ανωτέρω Ιατρείου.
Τα ανωτέρω αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις που πρέπει να διέπουν όλους τους καταυλισμούς προσφύγων είτε είναι στεγαζόμενες δομές είτε σε υπαίθρια καταλύματα (σκηνές).
*Γ) ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ :
-Μέχρι να ολοκληρωθούν οι τοποθετήσεις συμβασιούχων υγειονομικών με τις ανάλογες συβάσεις έργου και μετά από την δημόσια προκήρυξη ενδιαφέροντος, η επιτροπή μπορεί να μετακινήσει ιατρούς των δημόσιων δομών υγείας ,για περιορισμένο χρονικό διάστημα (όχι μεγαλύτερο του 1 μηνός) και εκ περιτροπής, που υπηρετούν στις πλησιέστερες δημόσιες δομές Υγείας (ΚΥ,ΠΙ) με την ανάλογη μέριμνα και για εφημεριακού τύπου απασχόληση και αποζημίωση υπερωριακού τύπου όπως ο νόμος περί υπερωριακής απασχόλησης ορίζει.
-Σαν πρόσθετο κίνητρο για τους συμβασιούχους υγειονομικούς θα πρέπει να αναγνωρίζεται ο χρόνος υπηρεσίας στα κέντρα προσφύγων ως χρόνος προϋπηρεσίας στο ΕΣΥ.
-Με μέριμνα της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης ή ανάλογου Δημόσιου Φορέα ( πχ. Στρατός) καλύπτεται η σίτιση και η μεταφορά του Υγειονομικού προσωπικού από και προς τον τόπο μονίμου κατοικίας του.
Για την Επιτροπή Υγειονομικού Σχεδιασμού της ΕΙΝΝΕΥΒ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΣΣ. Η εκπόνηση της παραπάνω μελέτης αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Εύβοιας (ΕΙΝΝΕΥΒ) και του υπογράφοντος συντάκτου της, επιτρέπεται μόνο η αναδημοσίευσή της από έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

Απαγορεύεται η χρήση της από οποιονδήποτε φορέα Ιδιωτικής Υγειονομικής παροχής υπηρεσιών άνευ της συγκατάθεσης των εχόντων τα πνευματικά δικαιώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου