ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΓΑ

ΤΑΜΙΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΥΡΗΣ


ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΕΡΓΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΕΣΥ ,ΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ


Οι Ιατροί που υπηρετούν σήμερα στο ΕΣΥ ανάγονται σε κάτι λιγότερο από τον αριθμό των 10.000 ειδικευμένων ιατρών ταυτόχρονα υπηρετεί όμοιος περίπου αριθμός ειδικευόμενων ιατρών.
Κάθε χρόνο αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης από 600 έως 700 ιατροί ,πράγμα που σημαίνει ότι σε 5 χρόνια από τώρα και εάν συνεχιστεί η πολιτική μη προσλήψεων τα νοσοκομεία της χώρας θα βρίσκονται με το μισό και ίσως λιγότερο ιατρικό προσωπικό , με ανυπολόγιστες και καταστροφικές συνέπειες για την Δημόσια Υγεία .
Οι προσλήψεις ιατρικού προσωπικού στο ΕΣΥ από την αρχή της δημιουργίας του είχαν θεσπιστεί με όρους αξιολόγησης και με κριτήρια ,όπως εμπειρία, επιστημονικό έργο, προϋπηρεσία, μεταπτυχιακή εκπαίδευση, επιστημονικό συγγραφικό έργο κλπ ,προσόντα τα οποία ο κάθε υποψήφιος κατέθετε στην επιτροπή αξιολόγησης και μετά από τις εισηγήσεις 2 εισηγητών Ιατρών από ανώτερη της κρινομένης βαθμίδας , ερχόταν προς κρίση στο εκάστοτε συμβούλιο που αποτελείται από Ιατρούς ανώτερης και ανώτατης βαθμίδας προεδρεύοντος του διοικητού του Νοσοκομείου που προκήρυξε την θέση.
Επί 10 ετίες αυτός ήταν ,με κάποιες μικρές παραλλαγές, ο τρόπος αξιολόγησης των υποψηφίων ιατρών για τις θέσεις Ιατρών του ΕΣΥ και ο οποίος ισχύει μέχρι σήμερα σε περίπτωση που προκηρυχτεί μία θέση Ιατρού ΕΣΥ ανά το Πανελλήνιο ,πράγμα που έχει να γίνει από το τέλος του 2008 περίπου.
Οι κρίσεις για την αξιολόγηση των Ιατρών του ΕΣΥ συνεχίζονται και για το πέρασμα από την μία βαθμίδα στην ανώτερη μέχρι και την καταληκτική βαθμίδα του Διευθυντή ΕΣΥ ,με την κρίση μέσα από τις επιτροπές αξιολόγησης των κατά τόπους Νοσοκομειακών δομών με ανάλογη διαδικασία όπως και η κρίση για την αρχική πρόσληψη( Δικαιολογητικά, εισηγήσεις 2 εισηγητών, απόφαση ολομέλειας τομέα που ανήκει ο Ιατρός).
Κάθε χρόνο οι Διευθυντές των Κλινικών συντάσσουν και καταθέτουν ετήσια φύλλα αξιολόγησης των υπηρετούντων ιατρών και τα καταθέτουν στην οικεία Ιατρική Υπηρεσία του εκάστοτε Νοσοκομείου, προς  χρήση για τις αναβαθμίσεις των ιατρών ανάλογα με την προϋπηρεσία και τα υπόλοιπα προσόντα που προβλέπονται και αναφέρθηκαν παραπάνω.
Μέσα από αυτό το φάσμα λοιπόν των αξιολογήσεων οι ιατροί του ΕΣΥ κρίνονται και επανακρίνονται ανά τακτά χρονικά  διαστήματα και με πολλαπλά κριτήρια ,σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σε οποιονδήποτε  άλλο κλάδο στο ΔΗΜΟΣΙΟ.
Το σύστημα αυτό των κρίσεων θα μπορούσε πχ να βελτιωθεί να τεθούν και άλλα πχ κριτήρια ή να αλλάξουν κάποιοι όροι και προϋποθέσεις, πλην όμως είναι ένα σύστημα ΥΠΑΡΚΤΟ και ένα σύστημα που έχει μέν τρωτά αλλά δεν είναι διάτρητο και αδιαφανές σε σύγκριση με τις υπόλοιπες προσλήψεις στο ΔΗΜΟΣΙΟ τομέα. Περιέχει αξιοκρατικά κριτήρια και παρέχει μια αντικειμενική κατά το δυνατόν κρίση και συνολικά έχει δώσει καλά δείγματα γραφής από την αρχή της λειτουργίας του πλην όμως υπήρξαν και  περιπτώσεις διαβλητότητας που έχουν καταλήξει σε αρκετές δικαστικές διαμάχες.
Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι η σημερινή θέση αξιολόγησης των υπηρετούντων ιατρών του ΕΣΥ είναι από τις πλέον καλύτερες μέσα στον δημόσιο τομέα και στην ανώτερη βαθμίδα από πλευράς συστημάτων αξιολόγησης που ισχύουν στην σημερινή Δημόσια Διοίκηση.
Είναι λοιπόν δικαιολογημένο, τεκμηριωμένο  και ώριμο το αίτημα των νοσοκομειακών ιατρών να εξισωθούν οι βαθμίδες του ΕΣΥ με τις Πανεπιστημιακές βαθμίδες και να υπάρχει ένας εξορθολογισμός των βαθμίδων πχ του Καθηγητή με τον Διευθυντή ΕΣΥ και του λέκτορα με τον Επιμελητή ΕΣΥ ,με το πέρασμα στο ΕΣΥ κάποιων επιπλέον εκπαιδευτικών και διδακτικών καθηκόντων απέναντι πχ στους ειδικευόμενους ιατρούς ( πχ.που ήδη έχουν).
Ετσι θα αμβλυνθούν και διάφορες αναντιστοιχίες και ανισότητες μεταξύ των ανωτέρω κλάδων (Πανεπιστημιακοί-Εσύτες) των Ιατρών που ταλανίζουν ,με ευθύνη της Πολιτείας κυρίως , τα Νοσοκομεία.
Η επιστημονική διασύνδεση των πανεπιστημιακών Νοσοκομείων με τα Νομαρχιακά Νοσοκομεία πχ της οικείας ΔΥΠΕ είναι ένα βήμα προς την επιστημονική αναβάθμιση του συστήματος  και πρέπει να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα τόσο σε διδακτικό και επιστημονικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο παροχής υγειονομικής περίθαλψης και νοσηλείας ασθενών.
Επισημαίνουμε στους κύριους  κύριους  «εξορθολογιστές» του συστήματος της δημόσιας Υγείας που δίχως την απαραίτητη οικονομική χρηματοδότηση ,ευαγγελίζονται αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας ,που στην πραγματικότητα βασίζεται στην συρρίκνωση και την υποβάθμιση των Υγειονομικών μονάδων Υγείας ,ότι είναι καταδικασμένοι να αποτύχουν ΠΑΤΑΓΩΔΩΣ , και δυστυχώς ο κάθε πάταγος στην Υγεία σημαίνει …….ΘΑΝΑΤΟΥΣ.
Από την άλλη καλό θα είναι να μην τολμήσουν να ακουμπήσουν τους  Νοσοκομειακούς Ιατρούς, γιατί  η πλειονότητα των ιατρών του ΕΣΥ έχουν αξιοκρατικότατους διορισμούς βάσει προσόντων ,και δεν είναι σαν τους καρεκλοκένταυρους που χωρίς προσόντα κατέχουν υπουργικές και διοικητικές θέσεις .Οι Ιατροί του ΕΣΥ σήμερα έχουν πολυσέλιδα βιογραφικά και επιστημονική επάρκεια που θα την ζήλευαν ανάλογοι συνάδελφοι σε ανάλογες υγειονομικές μονάδες της Ευρώπης.
Αρκετοί δε από τους σήμερα υπηρετούντες στο σύστημα έχουν δουλέψει και μετεκπαιδευτεί ,επί σειρά ετών σε Νοσοκομεία της Ευρώπης και της Αμερικής και μόνο στο Νοσοκομείο Χαλκίδας (που γνωρίζω πχ) υπηρετούν τουλάχιστον 10 τον αριθμό και ίσως περισσότεροι.

Δεν είναι δυνατόν λοιπόν να συζητήσουμε ποτέ με την λογική της διαθεσιμότητας , κινητικότητας ή αξιολόγησης που θέτουν οι κύριοι των Υπουργείων γιατί απλά……. ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΑΝ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΤΟΥΣ.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου